ביטוח חובה, כמשתמע משמו- הינו מחייב, עבור כל המבקש לעשות שימוש ברכב ממונע בכבישי ישראל. לאור ריבוי תאונות הדרכים בארצנו, נועדה פוליסת החובה להבטיח כי נפגעי תאונות הדרכים באשר הם- נהג, נוסע או הולך רגל- יקבלו פיצוי הולם עקב הנזק הגופני או הנפשי שנגרם להם כתוצאה מאירועים מסוג זה. יודגש, כי ביטוח החובה מכסה אך ורק על נזקים פיסיים/מנטלים הנגרמים כתוצאה מתאונה ולא על נזקי רכוש, הנכללים בעת רכישת ביטוח צד ג´ או ביטוח מקיף.
תביעות ביטוח חובה- הכיצד?
על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, מספק ביטוח החובה פיצוי מתאים עבור אלה האחרונים ללא כל התייחסות לפרמטרים כגון האשם בתאונה, קורבן התאונה וכד´. כך, רשאי כל נהג או נוסע אשר נפגע במהלך תאונה לתבוע את חברת הביטוח שלו ולקבל סכום כספי בהתאם לרמת הפציעה וזמניותה/צמיתותה. לצד אלה, רשאי הולך רגל אשר נפגע במהלך תאונה לתבוע את חברת הביטוח של נהג הרכב הפוגע בכדי להבטיח קבלתן של זכויות שוות לאלה של השוהים במכונית במהלך התאונה.
ומה במקרה שאי אפשר לתבוע את ביטוח החובה?
מקרים מסוג זה מאפיינים תאונות "פגע וברח" או כאלה שבהן הנהג הפוגע אינו מבוטח בפוליסת חובה (ובכך למעשה עובר על החוק). עם זאת, גם בסיטואציות הנ"ל זכאים המעורבים בתאונה לקבלת פיצויים הולמים ולשם כך הוקמה "קרנית", שהינה הגוף האחראי על פיצויים של נפגעי תאונות דרכים אשר אין באפשרותם לתבוע את חברת הביטוח של הנהג הפוגע. יצוין, כי במקרה שהדבר אפשרי, תובעת "קרנית" את הנהג הפוגע עצמו להחזרת עלות הפיצויים לקרן באופן רטרואקטיבי מכספו האישי של האחרון.